Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.
Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.
20 Februari 2024
Artikel
Andy Watson är bartendern som blev utsedd till världens bästa när han vann IBA world cocktail championship 2022. Han är ursprungligen från Sydney, Australien, men bor sedan 7 år tillbaka i Sverige. Cocktailguiden träffade honom för ett samtal om vad som gör en bartender riktigt bra och varför han vinner varenda tävling han ställer upp i.
– När jag var 17 år och pluggade jobbade jag extra i en bar med att plocka glas. Ganska snart träffade jag en fantastisk bartender som introducerade mig för yrket. Han lärde mig att mixa drinkar och hur man effektivt rör sig i en bar, men också hur man interagerar med gästerna, vilket jag älskar!
– Samma anledning som för alla andra australiensare som bosätter sig i Sverige – kärlek.
– Jag älskar att samtala och interagera med gästerna. Men också att ha möjligheten att skapa fritt och att vara kreativ, inte minst när jag jobbar med olika projekt eller tar fram nya drinkmenyer. Men på samma sätt som en författare kan drabbas av skrivkramp, kan jag ha dagar då jag inte är särskilt kreativ.
– När jag först kom till Sverige för 7 år sedan hamnade jag i Norrköping. Jag talade inte svenska men fick ändå jobb i en bar. Det var en kille som beställde en stor stark, men jag visste inte vad det var. ”Är det en drink?” frågade jag killen som svarade att det är en öl. Jag började leta i ölkylen efter en flaska som det stod ”stark” på samtidigt som killen slog näven i bardisken och ropade ”Stor stark! Stor stark!”
– I Sverige finns det lika många dryckesstilar som det finns dialekter. Vad man dricker beror på var i landet man befinner sig, men i de flesta städer har man kommit längre än att bara beställa en stor stark och en shot.
– Det är konceptet, jag bygger allt runt ett koncept. När jag var 22 år gammal och bodde i Sydney var det en kille som hette Igor Batchi som vann varenda tävling medan jag alltid kom tvåa. Jag förstod att jag måste bli Igor för att kunna slå honom och började studera honom. Hur han rörde sig, hur han fick både publiken och domarna med sig, hur han använde utrustningen, hur han förmedlade både ljud-, doft- och synintryck.
– Alla med två hjärnceller kan blanda en cocktail, men att fästa en känsla vid en drink som för tankarna till frihet, gemenskap och fest är något helt annat, och det var det som Igor gjorde och som jag gör i mina tävlingskoncept.
– Att kunna inspirera andra bartenders och få dem att se till helheten och alltid sätta gästen i centrum. Men jag vill också lära gästerna att de faktiskt ska kräva en viss kvalitet på drinkarna och att de ska säga ifrån när det är något som inte är bra. Det är ett glapp mellan gästen och bartendern som jag hoppas kunna hjälpa till att överbrygga.
– Jag vill även visa allt arbete som faktiskt ligger bakom en bra cocktail. Detta för att öka förståelsen för hantverket men också värdet av en riktigt bra cocktail.
– Att kunna prata med gästen och ge bra service. Vi lever i en era där många bartenders bara är fokuserade på att skapa häftiga drinkar och struntar i att ta hand om gästen. Det kan räcka med att du frågar ”Vad firar vi idag?” eller ”Hur har din vecka varit?”. Plötsligt startar ni en liten konversation som även ger dig viktiga ledtrådar om vad gästen tycker om och som underlättar när du sedan ska mixa drinken.
– Bra service kan rädda en dålig drink, men dålig service och en god drink kan inte rädda en taskig barupplevelse.
– Jag tror att centrifuger och annan teknik kan vara bra, men det finns enklare sätt där man får samma resultat men som inte kostar 135 000 kr. För 2024 kommer jag i stället slå ett slag för den futuristiska synen på mixologi. Att vända och vrida på en cocktail och lägga till något oväntat som väcker associationer och känslor och bidrar till intressanta konversationer.
– Det som är trendigt just nu är väldigt minimalistiska drinkar men även klassiska cocktails med en twist. Men jag är inte säker på att jag gillar den trenden. Att ta ett gammalt bortglömt recept och bara byta ut en ingrediens och kalla det för en ny cocktail känns lite för simpelt, som att man inte har ansträngt sig.
– Jag tror också att sättet man gör drinkar på kommer att bli mer transparent, och gästerna kommer att kunna se vad som faktiskt hamnar i drinken. De senaste åren har detta varit lite hemligt.
– Bra is, men också bra sprit och bra ingredienser. Men isen är viktig, och den kan man som hemma-bartender ganska enkelt kontrollera. Helst ska du ha ett isblock som du delar i lagom stora bitar när du ska mixa. Detta då små isbitar smälter snabbt och gör att du inte får den låga temperatur som du behöver.
– Häromkvällen skulle jag testa en ny cocktail och tog fram påsen med mitt stora isblock som jag har i frysen, och det luktade räkor. Något hade droppat på isen, och plötsligt smakade min is räkor. Is tar åt sig smak från annat som finns i frysen, och därför ska man alltid ha den i slutna förpackningar.
– Generellt gillar jag att vara väldigt experimentell. När jag skapar cocktailmenyer är jag ganska progressiv, och nyligen har jag börjat göra single origin cocktails där jag håller mig till ett märke eller en kategori. Jag blandar alltså inte med tre eller fyra andra spritsorter. I stället hittar jag smakerna som lyfter drinken i köket. Det är ett ärligare och mer utmanande sätt att göra cocktails på än att bara lägga till en sked strega eller en skvätt absint.
– Vi har en drink som kallas ”lemon lime and bitters”. Det är lime cordial och angostura bitters. Det låter hemskt och det är det också, men jag älskar det! Särskilt då man blandar det med vit tequila.
– Jag tycker verkligen om akvavit och att dricka det med lite is. Akvavit är en dryck som inte får tillräckligt med uppskattning i Sverige. Man dricker det bara vid två eller tre tillfällen under året, och det är alldeles för sällan. Jag ska börja pusha för akvavit!
– Jag går sällan till Systembolaget, men om jag måste köper jag en flaska cava, några Norrlands Guld, för det måste vara den värsta och billigaste ölen jag kan hitta, och kanske också en liten flaska tequila.
Negroni – Cocktailguiden har snackat med mästerbartendern Emil Åhreng för att få hans bästa tips på hur vi lyckas med den klassiska drinken. Och fått en chokladosande variant av Cocktail Detour.
Joakim och Mattias driver tillsammans Instagramkontot @cocktaildetour och har även en blogg med samma namn. Där tipsar de om nya och bortglömda cocktailrecept, spännande flaskor, den snyggaste utrustningen och sina bästa barupplevelser. Vi fick en pratstund med duon kring deras samarbete med oss på Cocktailguiden.
När Cocktailguiden ringer Bella Porcile är hon i Mexiko, några timmar från Mexico City. Här har hon tillbringat vintrarna de senaste åren, och snart bär det av tillbaka till Sverige igen. Till den svenska naturen som hon så gärna använder i sina uppskattade cocktails
Så här i försommartider bad vi Cocktailguidens drinkblandande expert på naturliga ingredienser, Bella Porcile, att tipsa oss om goda blommor att ha i drinken.