Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.
Cocktailguiden.com använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.
4 September 2024
Artikel
Hur svårt kan det vara? Jättesvårt! Cocktailguiden tipsar om några av världens mest svårblandade drinkar.
Kanske minns du den tid då bartenders vägrade blanda till en Caipirinha på nattklubben, eftersom den var för krånglig och tog för lång tid att göra. Det är dock ingenting mot en Commonwealth eller Ramos Gin Fizz. Tekniska drinkar och drinkar med väldigt många ingredienser utmanar varje bartender, såväl på krogen som hemma. Så om du gillar utmaningar – fortsätt läsa.
Många ingredienser i drinken gör den krånglig eftersom du dels måste ha dem hemma, dels måste komma ihåg dem när drinken ska blandas. Ett typexempel är Zombie, en tropisk klassiker som finns i en förenklad version men som kan innehålla ännu fler ingredienser. Singapore Sling är också en utmaning för varje bartender att lära sig. Betydligt tuffare är dock Commonwealth, en drink med över 70 ingredienser. Drinken skapades inför den upplagan av 20:e Commonwealth Games i Glasgow och har en ingrediens från varje deltagarland.
I Commonwealth ingår bland annat rooibos, durianfrukt (!), tamarind och färskpotatis. Att hastigt och lustigt få tag på dessa när suget efter drinken kommer är inte så lätt. Men Commonwealth är en extrem drink – det kan räcka med att man vill göra en Pisco Sour till ceviche-festen. Då behövs såklart pisco, en spritsort som har varit svår att få tag på i Sverige. Tills nu. I höst släpps nämligen Miguel Torres Pisco El Gobernador från Chile på bolaget.
Värst för en bartender – men också roligt för den som gillar utmaningar – är kanske tekniskt svåra drinkar. Ramos Gin Fizz är känd som en sådan. Den finns i en förenklad version här men du vill såklart göra den svåra.
Då blandar du inte i sodavattnet och grädden i första skedet men skakar resten av ingredienserna. Först utan is en stund, därefter med tre isbitar under minst fem minuter. Sedan blandas grädden i och drinken skakas igen, hälls upp i glas och ställs i frysen två minuter. Därefter tar du ett sugrör och gör ett snyggt hål rakt ner genom skummet som bildats. Där häller du ner sodavattnet så att drinken reser sig med det fasta skummet likt en sufflé. Ungefär femton minuters arbete per drink alltså, men klart värt det enligt dem som testat.
Joakim och Mattias driver tillsammans Instagramkontot @cocktaildetour och har även en blogg med samma namn. Där tipsar de om nya och bortglömda cocktailrecept, spännande flaskor, den snyggaste utrustningen och sina bästa barupplevelser. Vi fick en pratstund med duon kring deras samarbete med oss på Cocktailguiden.
Anton Windmar är född 1989 och pendlar från Uppsala till sitt jobb som barchef för Cadierbaren på Grand Hôtel. I våras utsågs han till Årets bästa bartender. Cocktailguiden fick ett snack om barmenyer, den populäraste drinken och fruktiga 80-talsklassiker.
Så här i försommartider bad vi Cocktailguidens drinkblandande expert på naturliga ingredienser, Bella Porcile, att tipsa oss om goda blommor att ha i drinken.
En drink är en drink, eller? Nja, rätt ska vara rätt och när du beställer något gott att dricka i baren nästa gång gäller det att inte gå vilse i terminologin. Här kommer därför Cocktailguidens lathund med några goda drinktips.