Martinez – ursprungsdrajjan?
Det lär vara många som anser sig vara skapare av kändisen dry martini. Inte så konstigt. Vem skulle inte vilja ta åt sig äran för en sådan världskändis? Nåväl, låt oss försöka bena ut hur det ligger till.
Sanningen är att det redan i slutet av 1800-talet ingick en drink med namnet martinez i den kända bartendern Jerry Thomas stora drinkbok. Martinez innehöll förutom gin och torr vit vermouth även röd vermouth och som grädde på moset: maraschinolikör. Inte direkt en kopia av dagens dry martini men helt klart något på spåret.
Originalrecept och en twist
Drygt två decennier senare publicerades för första gången ett recept på dry martini i ”The World’s Drinks And How To Mix Them” av William ”Cocktail Bill” Boothby. En jigger engelsk gin (vilket märke som helst bara den var ”bra”) och en jigger fransk vermouth. Utöver det ett par stänk valfri apelsinbitter, och som finish: ”... squeeze a piece of lemon peel over the top and serve with an olive”.
Cocktail Bill skrev boken, men vem var det egentligen som kom på drinken? Det lär ha diskuterats en hel del när det begav sig med tanke på hur det än idag fortsätter att pratas. Kanske borde ändå barchefen Martini di Arma di Taggia få ta på sig en del av äran? Han sägs åtminstone vara den första att servera en dry martini. Året var då 1910.
Men för att krångla till det ytterligare beskrivs även drinken gibson i samma drinkbok. På sidan intill. En drink vars recept ironiskt nog mer påminner om en klassisk dry martini så som vi ser på drinken idag. Hur kan det komma sig, och vad skiljer dem åt? Gibson vs dry martini.
William ”Cocktail Bill” Boothby
Gibson förbjuder bitters
Idag är det få som ser bitters som en del av en klassisk dry martini. Den som söker efter receptet kommer med stor sannolikhet istället att hitta något som liknar den klassiska gibsondrinken från 1908 (även om andelen vermouth minskat enormt). Det var längesen 1:1- fördelningen hade sin storhetstid. Detta tidiga recept på gibson fick utöver lika många delar gin och vermouth aldrig innehålla någon form av bitters. Strängt förbjudet. Oliven var däremot helt okej som garnering. Syltlöken som man idag förknippar med en modern gibson såg sitt ljus först något årtionde senare.
Dry martini på riktigt
I våra dagar kan man i grova drag säga att dry martini består av gin och torr vit vermouth med oliver som garnering. Gärna på tandpetare. Är du ute efter kusinen gibson byter du bara ut oliverna mot syltlök. Men den som vill vara lite tuff och göra en så klassisk martini som möjligt kan inte komma närmare sanningen än att blanda den på exakt samma sätt som när receptet för första gången publicerades. Ursprungs-martinin från början av förra seklet:
Dry martini cocktail – anno 1908
”Into a mixing-glass place some cracked ice, two dashes of Orange bitters, half a jigger of French vermouth and half a jigger of dry English gin (any good brand); stir well until thoroughly chilled, strain into a stem cocktail-glass, squeeze a piece of lemon peel over the top and serve with an olive.” (Ur ”The World’s Drinks And How To Mix Them” av William Boothby).
Rörigt värre
Har det börjat att klarna? I över 100 år har det inte bara bråkats om vilket recept som är det rätta, utan även vilket som är det bästa. Kändisar som gapat om vilken gin som är lämpligast med vilken vermouth och den ständigt undermedvetna frågeställningen: Behövs ens det kryddade starkvinet? För torrt verkar vi vilja ha det. Idag är det vanligt med förhållandet 5:1 med övervikt för gin. Och snackar vi dry martini är det alltid oliver som gäller, ingen lök. Men åsikterna är fortfarande många i korridoren. Än idag dyker det upp både den ena och den andra extremen.
Något som man dock alltid verkar ha varit överens om är följande: både glas och dryck ska vara riktigt kalla. Och en dry martini ska väl ändå röras – inte skakas? Där kom det till slut. Filmhjälten Bond som verkligen etsat fast drinken i våra sinnen. Dry martini är nog honom evigt tacksam.
Den personligaste av drinkar
Är du som Bond och gillar den skakad? Föredrar du kanske din dry martini torrare än torr? Blanda den hur du vill. Se bara till att den innehåller gin och åtminstone ett stänk av vit, torr vermouth. Krydda med oliv. Dry martini är högst personlig, och det kommer den nog alltid att vara.
Här kommer två av Cocktailguidens favorit recept:
Klassisk Dry Martini
Ingredienser:
5 cl gin eller vodka
1 cl torr vermouth
Gör såhär:
1. Rör ihop ingredienserna tills kyld.
2. Sila upp i ett martiniglas.
3. Garnera med en grön oliv eller en lemon twist.

Sweet Martini drink
Ingredienser:
5 cl Gin
1 cl Martini Rosso eller annan söt röd vermouth
Gör såhär:
1. Rör ihop ingredienserna tills kyld.
2. Sila upp i ett martiniglas.
3. Garnera med ett rött cocktailbär eller citronskal.